Czy na ryczałcie ulga B+R jest dostępna?

W skrócie

NIE Przy ryczałcie od przychodów ewidencjonowanych z ulgi B+R nie skorzystasz.

Dlaczego

Ulga B+R polega na odliczeniu kosztów kwalifikowanych od podstawy opodatkowania. Przy ryczałcie od przychodów ewidencjonowanych podatek oblicza się od przychodu, bez uwzględniania kosztów jego uzyskania. Art. 26e ustawy o PIT przewiduje ulgę wyłącznie dla podatników opodatkowanych według skali lub podatkiem liniowym.

Co zamiast

Podatnik prowadzący prace B+R może rozważyć przejście na opodatkowanie według skali lub podatkiem liniowym. Zmiany formy opodatkowania dokonuje się co do zasady do 20. dnia miesiąca następującego po miesiącu uzyskania pierwszego przychodu w danym roku, a jeżeli pierwszy przychód przypada na grudzień, do końca roku podatkowego. Przed decyzją należy porównać łączne obciążenie podatkowe i składkowe w obu wariantach, z uwzględnieniem planowanych kosztów prac B+R.

Piszemy, gdy zmieniają się przepisy o uldze B+R.

Zapis należy potwierdzić linkiem przesłanym w wiadomości e-mail. Regulamin · Polityka prywatności