Kto może skorzystać z ulgi B+R?

W skrócie

Z ulgi B+R może skorzystać podatnik CIT opodatkowany na zasadach ogólnych oraz podatnik PIT prowadzący działalność gospodarczą i opodatkowany według skali lub podatkiem liniowym, jeżeli prowadzi działalność badawczo-rozwojową i ponosi koszty kwalifikowane. Znaczenia nie mają branża ani wielkość przedsiębiorstwa. Wyodrębniony dział badawczo-rozwojowy ani laboratorium nie są wymagane.

Warunki

  1. Forma opodatkowania. CIT na zasadach ogólnych albo PIT od działalności gospodarczej według skali lub stawką liniową.
  2. Działalność badawczo-rozwojowa. Prace mają charakter twórczy, są prowadzone w sposób systematyczny i obejmują badania naukowe lub prace rozwojowe. Kiedy prace stanowią B+R.
  3. Koszty kwalifikowane. Wydatki poniesione w roku podatkowym mieszczą się w katalogu określonym w art. 18d ust. 2 i 3 ustawy o CIT oraz art. 26e ust. 2 i 3 ustawy o PIT. Katalog kosztów.
  4. Brak zwrotu i wcześniejszego odliczenia. Koszty nie zostały podatnikowi zwrócone w jakiejkolwiek formie ani odliczone od podstawy opodatkowania.
  5. Wyodrębnienie w ewidencji. Koszty działalności badawczo-rozwojowej są wyodrębnione w ewidencji rachunkowej (art. 9 ust. 1b ustawy o CIT, art. 24a ust. 1b ustawy o PIT).
  6. Wykazanie w zeznaniu. Odliczenie jest wykazane w zeznaniu rocznym wraz z załącznikiem CIT/BR lub PIT/BR.

Kiedy ulga nie przysługuje

  • przy opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych lub kartą podatkową (ryczałt),
  • w okresie opodatkowania ryczałtem od dochodów spółek (CIT estoński),
  • gdy prace mają charakter rutynowy lub polegają na wdrożeniu znanego rozwiązania (B+R a bieżąca działalność),
  • w zakresie kosztów zwróconych podatnikowi, np. w formie dotacji (dotacja i pomoc publiczna),
  • w zakresie kosztów uwzględnionych przy ustalaniu dochodu zwolnionego w specjalnej strefie ekonomicznej lub na podstawie decyzji o wsparciu (art. 18d ust. 6 ustawy o CIT; orzecznictwo),
  • w zakresie kosztów niewyodrębnionych w ewidencji.

Strata ani niski dochód nie pozbawiają prawa do ulgi. Nieodliczoną kwotę przenosi się na kolejne 6 lat podatkowych. Rozliczenie przy stracie lub niskim dochodzie.

Piszemy, gdy zmieniają się przepisy o uldze B+R.

Zapis należy potwierdzić linkiem przesłanym w wiadomości e-mail. Regulamin · Polityka prywatności